Sayfalar

13 Mart 2015 Cuma

KAHVENİZİ NASIL ALIRDINIZ

İstanbul’da yavaş yavaş da olsa kahvesini kendi kavuran kahve dükkanları giderek artıyor. Bu sayede baristalar da önem kazanmaya başlıyor.


İtalyanca barmen anlamına gelen Barista, dünya standartlarına göre hem soğuk hem de sıcak içecekleri hazırlayan kişilere deniyor. Bir Baristayı garsondan ayıran özellikse kahveyi bilgi, sanat ve el becerileriyle harmanlamaları.

İtalyan bir kahvecinin kahve makinası
İtalyan bir kahve firmasında Uzman Barista olarak çalışan Hakan Yılmaz, hazırladığı kahvelere bilgisini, becerisini ve sanatını katan Baristalardan biri. 2010 yılından itibaren kahve sektöründe olan Hakan Yılmaz, Barista olmanın inceliklerini anlattı. 

Baristalara karşı bir ön yargı olduğunu söyleyen Hakan Yılmaz, kahvenin biraz fazla kavrulması bile damak tadınızda farklılık yaratacağını söyledi. Bu yüzden kahve yapımının hafife alınmaması gerektiğini belirtti.


Her Baristanın belirli bir eğitimden geçmesi gerektiğini söyleyen Hakan Yılmaz, "Baristalar kahve eğitimlerini tamamladıktan ve tariflerin tamamını öğrendikten sonra kahveleri hızlı hazırlamayı öğrenirler. Deneyimli bir barista aynı anda çok sayıda müşteriye hizmet verebilir” dedi.
Ayrıca farklı damak tatları hakkında bilgi sahibi olabilmek için Barista adaylarının uluslararası kurslara gitmelerinin hem kariyerleri için hem de tat bilgileri için yararlı olacağını söyledi.


Uzman Barista Hakan Yılmaz Latte yapıyor

“Espresso damak tadı ve bilgi ister”


Uzman Barista Hakan Yılmaz’a göre, Espresso hazırlama bilgi ve beceri gerektiren hassas bir yöntem. “İyi bir Espresso ancak kahvenin öğütülmesi, kahve çekirdekleri ve Espresso makinası hakkında yeterli bilgiyle olur”. Baristaların sadece bilgisinin önemli olmadığını da belirten Yılmaz, el becerilerinin de iyi olması gerektiğinin altını çizdi. 
Söyleşimiz sonunda bana özel tariflerinden birini hazırlayan Hakan Yılmaz, bana sunduğu leziz kahveyle söylediklerinde ne kadar haklı olduğunu kanıtlamış oldu.







Sesli-Röportaj Haber: Bike Çetinel
 Fotoğraf-Kurgu:Bike Çetinel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder